Despre a invata programare web singur

Post pur subiectiv

Calitatile pe care trebuie sa le ai ca sa inveti pe cont propriu programare web ar fi curiozitatea, rabdarea si o inteligenta bazata pe logica.

Sa-ti placa fenomenul asta al internetului, faptul ca dintr-un fisier gol sa creezi o functionalitate care sa-i ajute, sa-i distreze, sa-i supere pe sute/mii/milioane de oameni din intreaga lume.

Cand am inceput acum 7 ani (wow) am plecat fara nicio baza teoretica. Un singur cuvant stiam care avea legatura cu programarea, Pascal (il auzeam de la prietenii mai mari care il faceau la liceu). N-am avut calculator de la 7 ani, n-am fost niciodata un as la matematica sau la stiinte care aveau legatura cu matematica. Singurul lucru care mi-a placut in scoala a fost geografia, aveam o memorie vizuala buna (odata localizat un oras il tineam minte forever :)) si nu stiu nici eu cum dar retineam inaltimi, adancimi, nr. de populatii fara sa le invat papagaliceste.

Cred ca asta m-a ajutat in webdevelopement sa stiu unde sa caut cand am nevoie de ceva, ce anume sa caut, sa impart problema mare in mai multe probleme mici si sa retin nume de functii, pattern-uri de algoritmi …

De ce e ok sa inveti programare web singur?
Afli singur de ce o chestie merge asa si nu invers, nu-ti spune nimeni “Uite trebuie sa faci asa” dar fara sa stii ce se intampla daca schimbi ceva sau daca valorile variabilelor sunt altele.
Am reinventat roata de zeci de ori fara sa stiu ca exista functii default pentru asta sau metode de rezolvare standard pentru problema mea.
Timpul de invatare pe cont propriu clar e de 4-5 ori mai mare decat a fi ajutat de cineva dar si satisfactia e mai mare cand vezi ca merge.

I hate programming! I hate programming! I hate programming! I hate programming! It works !!! I love programming! I love programming!I love programming!

De ce nu e ok sa inveti programare web singur?
Cel mai important lucru de care m-am lovit ar fi terminologia. Abia peste 2-3-4 ani dupa ce am facut/aplicat o chestie am descoperit cum se numeste in dialectul programatorului. Si chestia asta e oarecum frustranta pentru ca atunci cand stii ce vrei sa faci/aplici, n-ai niciun indiciu dupa care sa cauti un punct de plecare si totul devine mai greu.

Ponturi:

 • Google va fi colegul tau de banca in toata aventura asta.
 • Fa-ti cont pe cel putin un forum de programare si incearca sa ajuti cand crezi ca poti.
 • Cauta alta rezolvare a unei probleme deja rezolvata de tine si vezi cum au gandit altii.

3 Replies to “Despre a invata programare web singur”

 1. Şi eu tot singur am învăţat programare, e uimitor când vezi cum se leagă toate în jurul logicii. Am povestit despre primul meu contact cu internetul aici http://jordas.ro/blog/primul-meu-contact-cu-internetul.html

  De-atunci au trecut şi peste mine cam tot 7-8 ani, timp în care s-a mirat toată lumea cum de-am putut să “învăţ” atâtea coduri pe de rost 🙂

  BTW, foarte util generatorul de tabele, nu mai zic de tabela cu coduri poştale! Tnx! Dacă ai nevoie de alte tabele cum e cea de coduri poştale, sau scripturi aş fi bucuros să te ajut, că-mi place iniţiativa ta.

  Spor la treabă!

 2. Pai daca ai informatii care ne-ar ajuta pe toti care ne ocupam de site-uri, posteaza-le pe blogul tau. Mai faci vizitatori, mai faci 2000E/luna din reclame … 🙂

 3. In prima parte a articolului tau sunt cam la fel ca tine mai mult de 50%. si eu sunt asa la geografie (nu invat, dar am note mari:P, inca fac liceu..). si sunt foarte pasionat de lumea asta “a intenetului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *