La ce ne ajuta Webmaster Tools

Dupa ce data trecuta am explicat care-i treaba cu Analytics-ul acum ma voi opri la un alt tool foarte ajutator pentru webmasteri si anume Webmaster Tools.

Pe scurt WT (asa il voi prescurta in continuare ca sa nu fiu catalogat ca seo spammer) e singura ta legatura directa cu crawler-ul Google.
Ii oferi informatii si el la randul lui iti ofera informatii care sa te ajute sa fii prin locurile fruntase dupa o anume cautare.

Sitemaps

Primul pas dupa inscrierea si verificarea site-ului, ar fi sa incarci un sitemap. Nu conteaza daca-i XML sau TXT, tu trebuie sa-i spui lui Google ce pagini are site-ul tau si asta pana sa ajunga el in mod natural prin toate paginile site-ului (practic scurtezi durata de indexare).

Sterge URL din Google

Tot din WT poti sa ii ordoni lui Google sa stearga o pagina din rezultate. Ori ca nu mai exista fizic, ori ca ti-ai dat seama prea tarziu c-ai pus scrisorelele de dragoste din generala pe blog..whatever. Paginile in mod normal dispar din rezultate doar daca dau Error 404 deci e singura solutie directa sa anunti crawlerul ca doresti stergerea paginii.
Acum nu va ganditi ca puteti sterge paginile oricarui site, doar a celor care le-ati adaugat in contul WT si pe care le-ati verificat.

Sitelinks

Daca site-ul vostru devine important pe o anumita nisa, Google va genera pentru primul rezultat, un mini sitemap numit “Sitelinks” (ex. in poza de mai jos).  Nu poti impune in mod direct ce pagini sa apara acolo (indirect ar fi linkuri interne cat mai multe catre paginile respective), dar poti din WT sa spui ce linkuri NU vrei sa apara acolo.

Cat de des sa ma viziteze Google

Cei care au creat Google l-au facut in asa fel incat sa invete diferite chestii. Una dintre ele ar fi cat de important e site-ul tau pentru Google (daca da rezultate relevante sau nu) si in functie de asta determina cat de multe resurse (banda de net, putere de procesare, de stocare) sa-ti aloce. E o chestie win-win. Site-ul tau multumeste utilizatorii care cauta pe Google, iar Google te ajuta pentru chestia asta. Din WT poti pentru o perioada limitata (3 luni) sa-l pui pe Google sa se plimbe (aproape) incontinuu la tine pe site. Bineinteles, asta daca ai atat de multe pagini.  Daca e vorba de un site de prezentare, lasa-l pe Google sa determine rata de vizitare, daca ai un site nou cu 100.000 de versuri ii poti da un imbold sa grabeasca indexarea pentru ca sunt multe pagini. Atentie, o vizita a Google e cam acelasi lucru cu o vizita a unui utilizator normal. Deci daca site-ul e pe un server mai putin performant, e posibil ca Google sa-l faca sa nu mai fie functional de la atatea vizite intr-un timp atat de scurt.

Pagini inexistente si nu numai

La Crawl Errors poti vedea ce l-a impiedicat pe Google sa viziteze o anumita pagina (fie ca nu mai exista, fie ca site-ul a fost cazut in momentul ala).
La HTML Suggestions iti spune clar ce pagini au acelasi titlu,descriere sau cuvinte cheie.

Nota: Chestiile astea 2 de mai sus pot face diferenta intre o clasare pe locul 1 sau locul 342422 la patrat 🙂
Ai mare grija sa n-ai pagini inexistente in site si fiecare pagina sa contina in title,description si keywords informatii diferite dar care sa aiba foarte mare legatura cu continutul paginii respective.
Daca nu exista concurenta prea mare pe domeniul tau, cu chestiile astea de mai sus si 10 linkuri externe iti garantezi unul din primele 3 locuri in maxim 3 luni.

Viteza de incarcare a site-ului

La Site Performance poti vedea cat de repede se incarca site-ul tau dpdv. al Google. Poti vedea si un mic istoric sa vezi daca s-a marit/micsorat viteza dupa ce ai facut o anumita modificare. Iar daca doar anumite pagini din site sunt cu probleme, le poti vedea pe fiecare in parte.

Astea fiind spuse, sa aveti cat mai multe site-uri pe primul loc in Google 🙂

2 Replies to “La ce ne ajuta Webmaster Tools”

  1. Daca apar modificari in structura siteului (adaugi pagini) mai este necesar sa reincarci sitemapul in WT sau crawler-ele depisteaza automat modificarile?

  2. E nevoie sa fie regenerat si dat resubmit pentru o indexare mai rapida.

    Cu timpul il gaseste si fara sa-l anunti tu dar daca tot ai posibilitatea sa grabesti procesul de ce sa n-o faci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *