Cum am ajuns viral pe Reddit/Github

Acum câțiva ani în rutina zilnică de Twitter mi-a sărit în ochi un tweet amuzant.

Ca și defect profesional, de fiecare dată când văd ceva de programare web, primul lucru care-mi vine în minte e cum funcționează sau cum ar funcționa. Așa că am deschis codepen.io și în 10 minute ideea din tweet era o chestie funcționala care putea fi folosită cu copy/paste. Nu m-am gândit neapărat că o să-l foloseasca cineva dar l-am pus totuși pe github si am dat un reply autorului să-l anunț ca cineva a făcut ceva utilizabil pornind de la tweet-ul lui.

6 retweet-uri și 16 likes.

În 2-3 zile gluma s-a fâsâit, bulgărele de retweet-uri s-a oprit și asta a fost tot.

Până acum câteva zile când cineva a dat cumva peste repo-ul de pe github și a pus un printscreen pe reddit. Bang: 50k like-uri, sute de comentarii, share-uri pe twitter, facebook, 4000+ star-uri pe github, apărut în trending-ul github cot la cot cu framework-ul Laravel. O isterie.

Probabil că și ratam momentul de glorie dacă nu mă anunța un prieten că apăruse printscreen-ul de pe reddit pe Slack-ul companiei. Pe Twitter am blocate mențiunile de la non-friends așa că deși erau sute de tweet-uri care mă menționau, nu fusesem atenționat în vreun fel.

Bineînțeles că la scurt timp au apărut și cârcotașii cu pull request-uri, să facă varianta minificată, să pună tab-uri în loc de space, să puna let în loc de var și alte chichițe de genul ăsta doar ca să apară ca și contribuitori la un repo popular care a fost făcut în glumă.

Cireașa de pe tort a fost un mesaj primit cu Google Translate de la unul din acești cârcotași.

Ce înseamnă în cifre o astfel de viralizare?

Cu mențiunea că nu e genul de viralizare de masă și s-a răspândit mai degrabă printre programatori.

Un marketer deștept a intuit oportunitatea pe care o poate avea aici și m-a contactat să-mi propună să pun pe undeva linkul site-ului lui, un site care are ca scop rezolvarea exact a problemei pe care o acoperă subiectul (adică faptul că poți rămâne neplătit ca freelancer). Mi s-a părut util în contextul dat și am fost de acord contra unei mici sume.

Și uite așa am ajuns faimos internațional.

Lasă un comentariu