Ce ne facem cu hosting-ul?

De cand a picat webfactor mi-am dat seama cu adevărat de cât de dependent am devenit de serviciile de hosting. De-a lungul anilor am fost clientul a peste 20 de companii din România și indiferent că erau firme de apartament sau proprietari de datacenter, la un moment dat ceva s-a întâmplat încât să mă facă să caut un alt furnizor.

sursa: pexels.com

Astfel am ajuns astăzi să folosesc 4 furnizori all-inclusive + 2 de cloud în regim self-service. Nu-mi place neaparat ideea pentru că e bataie de cap extra cu împărțirea și administrarea lor dar pur si simplu nu mai am încredere să-mi las avuția în mâinile unui singur terț unde singura putință e să aștept rezolvarea problemei.

Am început de exemplu să folosesc DNS-urile celor de la Cloudflare pentru a putea schimba rapid gazduirea unui domeniu în caz de ceva. Backup-uri se fac zilnic direct de către furnizor dar n-am încredere doar în asta și mai fac și eu periodic.

Cred că mai devreme sau mai târziu, datorită acestor așteptări de uptime 100% care prin natură ne sunt impuse (de ex: campanii plătite care merg continuu) vom ajunge tot la mâna AWS sau Google Cloud care ne va taxa de 5x mai mult pentru o replicare multi AZ și un somn mai liniștit.

Las aici un thread interesat pornit de un fost angajat Google despre cum cloud-ul își va lua încet încet încet partea leului din orice business online.

Lasă un comentariu