Un Macbook Pro chiar nu e scump

S-au făcut 5 ani de când am renunțat la Windows și-am trecut la MacOS. Mai exact la laptop Macbook Pro. Profit de moment că tocmai am făcut upgrade la varianta cu M1 și fără a mă transforma în Mactard vreau să-ți spun că dacă ești programator (web) sau ai genul de job care presupune lucrul in browser, ăsta e laptopul pe care-l căutai.

Acum 5 ani mi s-a părut că am dat o avere (și soția și-a luat în același timp) și când plecam de acasă și le lăsam pe canapea aveam o tragere de inimă că poate nu le mai găsim când ne întoarcem :).

Evaluând prețul plătit după atâția ani chiar nu mi se pare unul exagerat. În sensul că după tot acest timp e la fel de performant, ai aceeași plăcere de a te uita și tasta la el. E greu de înțeles după ce vii de pe Windows că genul ăsta de laptop se deschide și e gata de lucru imediat ce ridici ecranul (adică instant).

Știu că pare că ridic în slăvi un brand dar ca utilizator heavy de computer (cine nu mai e în zilele astea?) mi se pare super important să ai o unealtă care să-ți placă, să meargă brici și să te lase să te concentrezi pe muncă fără să-ți pună bețe în roate și să te enervezi că se blochează sau că cere update când ți-e lumea mai dragă.

Acum revenind la M1 că despre asta era voiam să fie postarea.
Chiar dacă versiunea veche funcționa perfect și nu credeam că mă poate surprinde în vreun fel un nou model, ei bine, m-a surprins.

Tastatura pe care mâna curge mai rapid, sunet chiar mai bun decât o boxă portabilă și o baterie care depășește 10h în regim de dat pe net. Dacă pe versiunea veche ceva se încărca în jumate de secună, cu M1 pare că se încarcă în o zecime. Nu face zgomot, nu se încălzește și are un touchpad de te face să nu mai vrei maus (dacă la oricare alt laptop touchpad-ul e un chin, la Macbook am reușit performanța să fiu la fel de eficient chiar și fără maus).

Revin la ideea de bază, un laptop Apple pare scump dar nu este cu adevărat. Luând în considerare că nu simți că îmbătrânește și că scapi de orice bătaie de cap cu management-ul (sistem de operare, update-uri, blocaje etc) vreme de cel puțin 5 ani, părerea mea sinceră este că dacă trăiești din lucrul pe calculator, Merită.

Adaugă-l în coș.

Lasă un comentariu