Asta nu mai e accident

Dimineata pe la 6.30 pe DN1 in zona Ikea era un Passat rasturnat pe marginea drumului. Erau 3 masini de politie si una de descarcerare care-si strangea lucrurile. La ora aia nu e cine stie ce trafic, era si intuneric asadar vedeai girofarurile destul de departe cat sa dai avarii/incetinesti.
Trecand pe acolo chiar ma gandeam ca sigur se va face un accident peste o ora daca nu degaja soseaua pana atunci, avand in vedere traficul de dimineata dinspre Ploiesti.

Peste fix o ora cand trec pe sens invers, 3 masini tamponate pe un sens, inca 2 pe celalalt sens. Politia avea o mare parte din vina avand in vedere ca pusesera jaloane doar imprejurul masinii rasturnate. Ma gandesc ca exista in cazurile de genul asta niste proceduri, gen pui o masina la 100-200m sa blocheze 1-2 benzi in asa fel incat sa nu se faca palnie la 10m de locul unde ai treaba.

Asta-mi aduce aminte de o intamplare pe autostrada, unde capul de creta tasneste direct pe banda 2 pt a opri pe cineva la radar.

Cealalta parte din vina o au acei soferi care atunci cand vad o vesta reflectorizanta, din instinct scad viteza sub cea maxima legala fara a face o rapida analiza a situatiei (daca vesta aia chiar e un politist care opreste masini de exemplu). In aceeasi oala i-as pune pe cei care atunci cand trec pe langa un accident, scad viteza la 10-20km/h ca sa se poata uita mai bine, eventual sa vada si o victima, ca mai apoi in continuarea drumului sa poata avea subiect de conversatie referitor la imprejurimile intamplarii.

One Reply to “Asta nu mai e accident”

  1. Pai sigur ca nu mai e accident, este lipsa implementarii unor masuri elementare, logice si de bun simt pentru a preintampina evenimente rutiere intr-o situatie non-ideala de trafic.

    Dealtfel nu ma mira deloc, in conditiile in care lucrurile pe la noi merg asa cum merg, dau doar 2 exemple:
    – Prelungirea Ghencea a stat mai bine de 6 luni fara marcaje de benzi (si bineinteles fara marcajul dintre sensurile de mers), deci depasirile si aprecierea benzii ca tine sau nu de sensul de mers erau la libera discretie a fiecaruia (criminal, nu?), dar pana la urma au facut-o.
    – Intersectii periculoase (lipsa oglinzilor cand nu este vizibilitate asupra traficului din celelalte strazi, lipsa unor indicatoare care sa te avertizeze ca dupa coltul vilei facuta pana in carosabil urmeaza o strada) si care au astfel un potential crescut de generare de accidente.

    La noi nu se face din pacate mai nimic pentru siguranta in trafic. In alte parti aceste aspecte se analizeaza, se cauta si se implementeaza solutii care duc in mod clar si demonstrat la scaderea numarului de accidente, si se merge pe ideea unui condus cat mai simplu si in siguranta. Dar noi suntem buricu pamantului, cei mai jmecheri si mai tari, asii volanului, nu avem nevoie de asa ceva 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *